Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία
Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) 100 χρόνια μετά
Βιβλίο Αιτωλοακαρνανία - Ιστορία >> Σχολεία - Ελλάς - Ιστορία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο () Τσαλάκος, Ιωάννης (Tsalakos, Ioannis) Παλιούρας, Αθανάσιος Δ., ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Paliouras, Athanasios D., omotimos kathigitis Panepistimiou Ioanninon) Μάλαινος, Φώτιος Ι. (Malainos, Fotios I.) Μπακαδήμα, Μαρία (Mpakadima, Maria) Παναγιωτοπούλου, Μαρία Π. (Panagiotopoulou, Maria P.) Σπυρέλη, Χρυσούλα () Νεραντζής, Ιωάννης Γ. (Nerantzis, Ioannis G.)
Επιμελητής: Σπυρέλη, Χρυσούλα ()
Εκδότης: Εκδόσεις Πασχέντη
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-9531-20-7 Εκδόσεις Πασχέντη 2012
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 192
Στη μνήμη του Σχολάρχη (ελληνοδιδασκάλου) Ιωάννη Κούρου (1854-1912), "εξ Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων Ευρυτανίας" - για τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του - διοργανώνεται και πραγματοποιείται, 25 Ιουνίου 2012, επιστημονική ημερίδα στη γενέτειρα του με θέμα: "Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία". Εμπνευστής και Χορηγός της εκδήλωσης και της έκδοσης των Πρακτικών είναι ο εγγονός του Σχολάρχη, δικηγόρος Ιωάννης Τσαλάκος, ο οποίος καταθέτοντας το μνημονικό του φορτίο και στήνοντας την προτομή του Ιωάννη Κούρου, αναζωπυρώνει τη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας αφενός για το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) που λειτούργησε στον ορεινό Άγιο Βλάσιο αρχές 20ου αι. και αφετέρου για την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα του γηγενούς σχολάρχη κατά την εξαετή υπηρεσία του σ\' αυτό (1904-1910).

Στα Πρακτικά αναδεικνύονται επάξια τα παραπάνω αλλά παράλληλα προκύπτει και μια γενικότερη εικόνα των ελληνοδιδασκάλων που υπηρέτησαν σ\' αυτά, τόσο στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όσο και στην Ευρυτανία (η οποία αποτέλεσε επαρχία του αναφερθέντος νομού μέχρι το 1899, οπότε ιδρύθηκε ο νομός Ευρυτανίας για πρώτη φορά. Το 1909 υποβιβάστηκε σε επαρχία Αιτωλ/νίας και παρέμεινε μέχρι το 1943, οπότε συστήθηκε πάλι ο νομός).

Αξιόλογοι και επώνυμοι ερευνητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών κατέθεσαν με τις ανακοινώσεις τους ή τις παρεμβάσεις τους νέα στοιχεία για την ιστορία της εκπαίδευσης.

(πρόλογος του βιβλίου)

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Ιωάννης Γ. Τσαλάκος, "Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος"
- Αθανάσιος Παλιούρας, "Ιωάννης Τσαλάκος, ο αναστηλωτής της μνήμης"
- Φώτιος Ι. Μάλαινος, "Το \'Ελληνικόν Σχολείον\' (Σχολαρχείο) Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων (1904-1910) και ο σχολάρχης Ιωάννης Κούρος"
- Μαρία Μπακαδήμα, "Τα ελληνικά σχολεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας"
- Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου - Μποτονάκη, "Τα ελληνικά σχολεία - σχολαρχεία της επαρχίας Ευρυτανίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα (1836-1929)"
- Χρυσούλα Σπυρέλη, "Συμπληρωματικά στοιχεία για το Σχολάρχη Ιωάννη Κούρο (1854-1912) και Χρονολόγιο"
- Ιωάννης Νεραντζής, "Πηγές για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας της κοινότητας Αγίου Βλασίου νομου Αιτωλίας και Ακαρνανίας"

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα